Stoppen betekent ruimte voor iets nieuws


Waarom 2019 het (laatste) jaar van Connect is.

Ja, je leest het goed. En we vallen maar meteen met de deur in huis. Connect, dé community of practice voor iedereen die zich bezighoudt met leren en ontwikkelen, houdt na dit jaar op te bestaan.

Gaat het dan zo slecht? Nee, in tegendeel! De community is fantastisch groot en blijft nog steeds groeien (1300+ leden!). Het Connect Zomerfestival was vier keer uitverkocht en elk jaar een fantastische dag. Connect heeft een enorme naamsbekendheid en iedereen weet de community te vinden. Met het zevenjarig bestaan zijn we op een ongekend hoogtepunt. Iets wat niemand aan de start ooit had kunnen denken. Waarom dan toch stoppen op het hoogtepunt?

Het zit in de aard van het beestje. Connect is een community of practice. Dat betekent dat de leden van de community aan het roer staan. Zij bepalen door vraag en aanbod wat er wel en niet gebeurt. Daarbij zijn een aantal belangrijke principes die zorgen voor succes:

 • Wederkerigheid
  De ene keer kom je iets halen, de andere keer iets brengen. Vooral tijdens de maandelijkse sessies was dit van belang. De ene keer heb je veel ervaring met een onderwerp en deel je die. De andere keer heb je vooral vragen. En soms ben je de perfecte frisse blik. Connect sessies draaien nooit om één expert, maar om de expertise in de groep. Iedereen is verantwoordelijk voor het succes van een sessie.
 • Laagdrempelig
  Iedereen is welkom. Het maakt niet uit of je student bent of manager. Iedereen kan op zijn/haar manier, in een veilige omgeving, een bijdrage leveren. Daarnaast zijn de meeste sessies gratis en voor het Connect Zomerfestival betaal je zo weinig mogelijk.
 • Dynamisch
  Connect is een grote speeltuin, waar ruimte is voor de initiatieven van leden. En die initiatieven zijn er geweest! Inspiratie sessies, kijkjes in keukens, speeddates, borrels. Sommige meer succesvol dan de andere. En dat is juist wat het leuk maakt. Alles mag worden uitgeprobeerd en met elkaar doe je ervaringen op.
 • Kernteam
  De community is van iedereen, maar natuurlijk is er een kernteam dat gas geeft, verbindt en richting geeft. De afgelopen jaren zijn er altijd drie mensen geweest die aan de achterkant de Connect motor draaiende hebben gehouden.

Het kernteam heeft gezien dat de community de afgelopen jaren is veranderd. Het principe van halen en brengen is door de grootte van de groep wat vervaagd. Tijdens de maandelijkse sessies kwamen mensen vooral halen en werd het steeds moeilijker om organisatoren te vinden. De behoefte om te binden aan één netwerk is in de loop van de tijd ook een stuk minder geworden. Mensen sluiten zich liever aan bij één event (zoals het festival) en krijgen daarmee de vrijheid om te kiezen wat voor hen op dat moment relevant is.

Connect is dynamisch en kan (en moet) soms veranderen. Het afgelopen jaar heeft het kernteam veel gesproken over de toekomst van Connect. Met elkaar en natuurlijk met de leden. Waar gaat de toekomst naar toe? Waar hebben we nou echt behoefte aan? En wat als de behoefte verandert?

Middenin deze dynamiek was daar ineens Frank; de eigenaar van de laatste twee locaties van het Connect Zomerfestival. Frank is onderdeel van een collectief ondernemers die op locaties werkt die uiteindelijk worden gesloopt (zoals de Snorfabriek en Kanaal30). En Frank vindt dat niet erg. Want stoppen betekent ruimte om iets nieuws te beginnen. Een frisse start op een nieuwe plek, waar je alles weer even net iets ander kan doen.

Dat plantte bij ons een zaadje. Waarom zou iets dat je start voor altijd moeten blijven bestaan? Is het niet gezond om soms te stoppen en weer opnieuw te beginnen? Of ruimte te geven voor anderen om opnieuw te beginnen?

De behoefte van leden is veranderd en die sluit niet meer aan bij dat waar Connect voor is opgericht. Daarom houdt Connect zoals je dat kent, voor en door leden, voor nu op te bestaan.

Het 5eConnect Zomerfestival zal de laatste activiteit zijn. Een jubileum en daarmee het feestje van Connect, waarin we onze gezamenlijke successen en connecties kunnen vieren. We gaan er echt een top dag van maken en genieten van het mooie hoogtepunt dat we met elkaar hebben bereikt.

Blijft er dan echt helemaal niks meer over? Vooruit, misschien een beetje:

 • De LinkedIn groep blijft gewoon bestaan. Het blijft een mooie virtuele plek om kennis, artikelen en vragen te delen. Gebruik die dan ook waar jij ‘m voor nodig hebt!
 • Er is een groepje young professionals bezig om vorm te geven aan Young Connect. Een community voor net afgestudeerde HRD-ers. Ja, er komt dus iets nieuws 🙂
 • Er zijn andere, oude en nieuwe netwerken, waar we elkaar kunnen blijven ontmoeten en de liefde voor ons vak kunnen delen. We geven deze communities graag de ruimte om de plek van Connect op te vullen.

En wie weet. Misschien hebben we over 5 jaar wel weer zin en behoefte aan een Zomerfestival. Of een kijkje in de keuken. Of een speeddate. Of een excursie. Of iets helemaal nieuws. Want stoppen betekent ruimte voor mooie nieuwe ideeën.

Houd alvast vrijdag 13 september vrij in je agenda voor het allerlaatste Connect zomerfestival. Daar proosten we graag met jou op het succes van Connect!

Lieve groet,

Ilse, Jolien en Vera
Het kernteam van Connect